top of page

Thomas Bernhard:

VATERLANDszereplők: Andrássy Máté, Barna Lilla, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Molnár G. Nóra, Nagy Norbert, Pallag Márton, Widder Kristóf

fordítók: Adamik Lajos, Erdélyi Z. János, Győrffy Miklós, Hajós Gabriella
dramaturg: Rácz Attila
jelmez: Benedek Mari
díszlet: Antal Csaba
fényterv: Payer Ferenc
produkciós vezető: Láposi Réka
rendezőasszisztens: Stangl Franciska​

rendező–koreográfus: Horváth Csaba


A Forte Társulat bemutatója Thomas Bernhard írásain keresztül a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál. A történet szerint feszült légkör uralkodik az ódon hangulatú felső-ausztriai udvarházban. Az öngyilkos apa temetésére gyülekezők között vannak, akik az épületben túltengő gyász elől a szabadba, a friss levegőre vágynak. Ám az érintetlennek hitt természetben, az üvegház mögötti tisztáson jól kivehető a fűben egy világos folt. A családtagok emlékezetéből kitörölhetetlen esemény nyomát, egy háborús tömegsírnak a körvonalait a nemrégiben bekövetkezett „balszerencse” és az azt követő „borzalmas búcsúztatás” teszi igazán láthatóvá. A ravatal előtt felsorakozó rokonok magukban beszélve ismételgetik az apáról, a szülői házról szóló „rágalmakat”. A földbe kapart áldozatok utolsó hangjainak nyomasztó emlékétől lehetetlen megszabadulni.

„El sem tudtam képzelni a találkozást velük, apám életre szóló barátaival, ahogyan maga nevezte őket, akikkel később, a háború után, mint megtudtam, a legbensőségesebb kapcsolatban volt, bár tudta, hogy besúgókról és gyilkosokról van szó; ebben a tudatban biztosított menedéket nekik, látta el őket élelmiszerrel, tett meg mindent értük, amire szükségük volt, amíg le nem győzik a nehézségeket, miként apám fejezte ki magát. [….] Ezeket az embereket kell fogadnom, gondoltam, nem marad más hátra. Az úgynevezett honfitársaimat, e nemzetiszocialistákat, a vérrend kitüntetettjeit. E titkos vezérekkel kell majd kezet ráznom, gondoltam, és nem fogom tudni megakadályozni őket abban, hogy az első sorban foglaljanak helyet, ha megkezdődik a temetés.”
(Thomas Bernhard: Kioltás, ford. Hajós Gabriella)

Thomas Bernhard örököseinek az engedélyét a Thomas Sessler Verlag GmbH és a Hofra Kft. közvetítette.​

Az előadás hossza 115 perc, szünet nélkül.​​
bemutató: 2018. február 23. 20:00, Trafó Kortárs Művészetek Háza​
támogatók: NKA, EMMI, EMET, Műhely Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza

      

  

  

SAJTÓ:

  

  

  

bottom of page