top of page
Forte Társulat
  • Szerző képeFORTE TÁRSULAT

Völgyvallatás – elindultunk

PÉCSELY – KULTÚRHÁZ


Horváth Csaba rendező-koreográfus vezetésével a Forte Társulat és a pécselyi Települési Értéktár Bizottság tagjai megkezdték a Völgyvallatás elnevezésű kulturális programsorozat előkészítését a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Kultháló projektjének támogatásával.


Horváth Csaba Forte Társulat Völgyvallatás Pécsely Bodosi Kultháló VEB2023
Első találkozás Pécselyen, projektindító beszélgetés 2023. április 29-én – fotó: Gáspár Gábor

A találkozón jelen voltak: Burgyánné Czibik Éva polgármester; Burgyánné Torma Marianna közművelődési munkatárs; Fejes Béla pécselyi lakos, aktív nyugdíjas; Józsa Gabriella, Dr. Józsa Tivadar lánya a család képviseletében; Mészáros József, a Mészáros Pincészet vezetője, borász; Torma Gáborné pécselyi lakos, nyugdíjas, volt boltvezető; Balogh Ernőné Bertalan Katalin vertcsipke-készítő népi iparművész, a Csipkeház tulajdonosa és vezetője; Nagy Krisztián a Kultháló VEB2023 projekt vezetője és a Forte Társulat tagjai.


Horváth Csaba Forte Társulat Völgyvallatás Pécsely Bodosi Kultháló VEB2023
Horváth Csaba – fotó: Gáspár Gábor

Az első összejövetel alkalmával Horváth Csaba ismertette a meghívottakkal a pécselyi projekt terveit, bemutatta a társulat tagjait, majd megosztotta az egybegyűltekkel azokat a szellemi indíttatásokat, melyek inspirálták őt a Bodosi-életmű felfejtésére. A kötetlen beszélgetés során meghallgattunk néhány személyes történetet, élményt, tapasztalatot Dr. Józsa Tivadarról, a körorvosról és az emberről.


Az egész nyáron át tartó eseménylánc gerincét Dr. Józsa Tivadar legendás pécselyi körorvos – írói nevén Bodosi György – munkássága alkotja. Egyedi, szerteágazó tehetségű személyiségét irodalmi, szociográfiai munkáin keresztül tárjuk fel, színházi eszközeinkkel előbányásszuk a Balaton-felvidéki kistelepülés rejtett és lappangó kincseit. A végső cél egy előadás létrehozása a helyi lakosság bevonásával, segítségével. Szeretnénk, ha nagyító alá kerülnének mindazon lokális értékek, melyeket a hely szelleme, jellege kínál.


A „feltárás” a pécselyi völgyben 2023. április 29-én elkezdődött.


fotók: Gáspár GáborComentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page