BARTÓK BÉLA

CONCERTO

 

 

szereplők: Blaskó Borbála/Barna Lilla e.h., Csiby Gergely/Krisztik Csaba, Egyed Bea, Fehér László, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Mészáros Blanka​/Molnár G. Nóra e.h.​, Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Widder Kristóf, Zsigmond Emőke

színpadkép: Mocsár Zsófia, Horváth Csaba

jelmeztervező: Benedek Mari

fény: Payer Ferenc

produkciós vezető: Nádasdi Szandra

 

koreográfus: Horváth Csaba

 

Bartók Béla két táncszínpadi művet írt: egy pantomimot (A csodálatos mandarin) és egy táncjátékot (A fából faragott királyfi). A koreográfusok fantáziáját azonban egy sor további Bartók-mű is megmozgatta, például a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára vagy a Táncszvit. Horváth Csaba – rendezőként, koreográfusként és táncosként – ezúttal az 5. vonósnégyes és a Concerto mozgásszínházi lehetőségeit tárja fel.

Szabolcsi Bence szerint Bartók talán sohasem volt tele akkora emberszeretettel és részvéttel, mint a Concerto komponálásának időszakában. „Sohasem tudta úgy összefoglalni életének minden eredményét egy hatalmas szintézisbe, mint éppen ekkor.” Bár az öttételes mű sötét, zaklatott és szorongó tónusban íródott, a végkicsengése már maga az életöröm és a jobb jövőbe vetett hit igazi megnyilvánulása, s ezzel nagyon sokáig egyike lett a század utolsó pozitív végkicsengésű darabjainak.

​Az előadás a Forte Társulat, az Ördögkatlan Fesztivál, a CAFe Budapest és a Nemzeti Táncszínház együttműködésében jött létre.

Az előadás hossza 40 perc, szünet nélkül.​

bemutató: 2016. augusztus 5. 21.30 - Ördögkatlan Fesztivál

támogatók: NKA, EMMI, EMET, MMA​

 

SAJTÓ:

Koncert/Színház – Fuchs Lívia, Rényi András – szinhaz.net

Szintézis – Králl Csaba / Revizoronline

Végletes koncentráció – Péter Márta / Tánckritika.hu

Bartók mindig nagyon közel állt hozzám (interjú Horváth Csabával) – Hóbor Helga / Fidelio

DunaPart: show case de la scène contemporaine hongroise (FRA)

VENDÉGJÁTÉKOK:

2017 – A Tánc Fesztiválja, Veszprém

2017 – Thealter Fesztivál, Szeged

2017 – Benczúr Kerti Esték, Budapest

DÍJAK:

2017 – Thealter Fesztivál kritikusdíja

1/12